18 Eylül 2008 Perşembe

Patlıcanlı Köfte

Malzemeler

Köfte için:
  • 500 gr az yağlı dana kıyma
  • 1 adet kuru soğan(rondoda çekilmiş)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 çorba kaşığı çekilmiş ekmek içi
  • 1 çorba kaşığı su
Mantosu için:
  • 6 adet patlıcan
  • 2 adet domates
  • 2 adet çarliston biber(isteğe bağlı)
  • Kaşar peyniri(isteğe bağlı)
  • Kürdan(yeteri kadar)
Sosu için:
  • 1-2 adet domates rendesi
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 bardak su
  • Nane(isteğe bağlı)
  • Sarımsak(isteğe bağlı)

Yapılışı

Köfte yoğrulur,yuvarlak şekil verilir ve buzdolabında dinlendirilir.Diğer tarafta patlıcanlar çizgili olacak şekilde soyulur,tuzlu suda yarım saat kadar bekletildikten sonra kurulanarak, her bir patlıcandan uzunlamasına 6 parça çıkacak şekilde dilimlenir.Kızgın yağda kızartılan patlıcanların yağı iyice süzüldükten sonra dilimler artı (+) şeklinde yerleştirilir,üzerine tuz serpilir.Köfte kızartıldıktan sonra patlıcanların tam ortasına yerleştirilir ve patlıcan bohça şeklinde kapatılarak kürdan yardımıyla tutturulur.Üzerine domates dilimi yerleştirilir.Hazırlanan domates sosu fırın kabına koyulur,patlıcanlı köfteler yerleştirilir.200 derece ısılı fırında 30-40 dk kadar pişirilir.

*Geçen yıl Ramazan'da iftar için yaptığımda sadece resmini yayınlamıştım, o zaman yuvarlak yerine silindir şeklinde köfte yapmış ve tek patlıcan dilimine sarmıştım.

Not: Benim yaptığım bu tarif Emine Beder'den..Ancak, Canım Babam da aynı tarifi paylaşmıştı. Ayrıca eşimin Sevgili Annesi de naneli&sarımsaklı sos ve kaşar peynirli versiyonunu yapmıştı.Dolayısıyla herkese teşekkürler..