21 Eylül 2008 Pazar

Erişte Aşı

Malzemeler

  • 1 küçük soğan(minik minik doğranmış)
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 patates(küçük küpler halinde doğranmış)
  • 1/2 su bardağı yeşil mercimek(haşlanmış)
  • Ev yapımı erişte
  • Kişniş(ya da yöresel adıyla aşotu)

Erişte için:

  • 1 yumurta
  • Su
  • Tuz
  • Aldığı kadar un

Yapılışı

Önce erişte hazırlanır.Bunun için erişte malzemeleri karıştırılarak mantı hamuru kıvamında bir hamur yoğrulur,açılır,kesilir.Diğer erişte yapımından en büyük farkı fırınlanmayacak olması.
Çorba için soğan, sıvıyağda kavrulur.İçine salça ve baharatlar eklenir,kavrulur.Yeşil mercimek ve patates eklenerek, tencereden 2-3 parmak eksik olacak şekilde soğuk su eklenir,kaynatılır.Yarım saat kadar sonra erişteler eklenir,5-10 dk daha kaynatılır.En son kişniş eklenerek bir taşım daha kaynatılarak sıcak servis edilir.

Bu çorba sevgili arkadaşlarımız Yekta ve Volkan'ın anneleri Süreyya Teyze'den,her birine ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum.