22 Eylül 2008 Pazartesi

Fırında Güveç

Malzemeler
  • 750 gr kuşbaşı dana eti
  • 1 orta boy soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 1 adet kabak
  • 1 adet patlıcan
  • 4 adet yumuşak domates
  • Tereyağ
  • Zeytinyağ
  • Tuz
  • Taze çekilmiş karabiber
  • Yağlı kağıt
  • Alüminyum folyo

Yapılışı

Etler bir tencereye alınır, suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur.Diğer tarafta soğan piyazlık doğranır.Patlıcan soyulduktan sonra tuzlu suda bekletilir.Havuç,patates ve kabak soyularak küp küp doğranır.Yarım saat bekletilen patlıcanın suyu süzülerek küp küp doğranır.Güveç kaplarının içi tereyağ ile yağlanır.Zemini kaplayacak şekilde soğan dizilir,üzerine etler koyularak tuz ve karabiber serpilir.1 çay kaşığı kadar tereyağ koyulur.Sırasıyla havuç,patates,kabak ve patlıcan dizilir.Domatesler kabukları soyularak rondoda parçalanır.Her güvecin üzerine 1 yemek kaşığı(çorba kaşığı değil,servis kaşığı ile) çekilen domates sosu koyulur.Tuz serpilir ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağ dökülür.Yemeğin en önemli püf noktası hiçbir şekilde su ve salça koyulmadan yapılıyor olması. Her bir güvecin üzeri önce yağlı kağıt ile sonra alüminyum folyo ile sıkıca kapatılarak 160 derece ısılı fırında 2 saat pişirilir.Daha sonra fırının kapağı açılmadan 30-40 dk daha fırında bekletilen güveçlerin üzeri servis yapıldığı esnada açılır.

Bu tarif Canım Babamdan. Ayrıca Sevgili Arkadaşım Gül Esra da bu yemeği güveç tenceresinde bu şekilde pişirdiğini anlatmıştı.İkisine de teşekkürlerimi gönderiyorum.

*Verilen ölçüler,6 porsiyon güveç kabı içindir.