8 Haziran 2007 Cuma

Mercimek Köftesi (I)

Malzemeler
  • 2 su bardağı mercimek
  • 1,5 su bardağı köftelik (ince) bulgur
  • Taze soğan
  • Sarımsak
  • Maydanoz
  • 1 çorba kaşığı tepeleme biber salçası
  • 1 çorba kaşığı tepeleme domates salçası
  • Nar ekşisi
  • Limon
  • Tuz,karabiber,pul biber
  • Zeytinyağ

Yapılışı

Mercimek yıkanır,süzülür ve tencereye konur.Üzerini yaklaşık 2 parmak geçecek kadar su konur kaynamaya bırakılır.Kaynayınca kısık ateşte arasıra karıştırarak pişmeye bırakılır.Diğer tarafta taze soğan ince ince kıyılır,özellikle yeşil kısımlarından beyaz kısımlarına kadar doğramaya özen gösterilir.Sarımsak rendelenir.Bir tavaya zeytinyağ koyulur,soğan ilave edilir biraz pişince,sarımsak eklenir ve kavrulur.Sonra biber ve domates salçası eklenir ve birlikte biraz daha kavrulur.İnce kıyılmış maydanoz eklendikten sonra ocak kapatılır.Baharatlar eklenir.Kaynayan mercimek suyunu çekince,ocaktan alınır, yıkanmış ve süzülmüş bulgur eklenir ve karıştırılır.Bulgur şişinceye kadar beklenir.Daha sonra içine tavada bulunan salçalı karışım eklenir ve geniş bir tepside yoğrulur.Biraz daha zeytinyağ ve limonsuyu ile nar ekşisi de eklendikten sonra tuz eklenir.Şekil verilerek servis edilir.

Tarif sevgili Annemden,çok teşekkürler Annecim.