9 Kasım 2008 Pazar

M A K A R O N : Yapımı zor ve zahmetli, yemesi keyifli, kendisi lezzetli..



Geçenlerde çeşitli nedenlerle, o kadar çok börek ve poğaça yaptım ki, bir de baktım elimde bir sürü yumurta akı var ama ne yapacağım konusunda hiçbir fikrim yok..Aslında kof kurabiye/beze yapmayı düşündüm ancak, sayfamda yeni bir şeyler yayınlamak arzusuyla vazgeçtim.Böyle başka birçok tarif gözümün önünden geçti, ancak hepsi de daha önce denediğim tariflerdi.Neyse sonuçta Bizim Pastane 'nin web sayfasındaki bu nefis görünümlü tarifi denemeye karar verdim : Makaron 'u..Tarifi burada uzuuuun uzun anlatmaya niyetim yoktu, amma arşivde bulunmasının iyi bir fikir olmasından dolayı aynen Bizim Pastane 'den naklediyorum,Zinnur Hanım'ın ellerine sağlık diyorum..


" Makaron Hamuru icin (Tarif David Lebovitz'e ait)
100 g pudra sekeri
50 g file badem
3 yemek kasigi (15 g) sekersiz kakao
2 adet oda sicakliginda yumurta aki
5 yemek kasigi (65 g) seker

Cikolatali Ganaj icin (Tarif Pierre Herme'nin Chocolate Desserts kitabindan)
113 g kucuk parcalara kesilmis cikolata
1/2 bardak cig krema
2 yemek kasigi oda sicakliginda tereyag

Once kremanizi hazirlarsaniz makaronlar hazir oluncaya kadar surulecek kivama gelecektir. Ufak bir sahanda kremanizi kaynama noktasina getirin. Altini kapatip cikolata kiriklarinizi buna katin. Karistirarak cikolatanin puruzsuzce erimesini saglayin. Biraz soguduktan sonra yumusak tereyaginizi da ekleyin ve hizlica karistirarak kremanizla butunlestirin. Ganaj makaronlari yapistiracak kivama gelinceye kadar bekletin. Eger ihtiyacinizdan fazlaysa hic uzulmeyin. Biraz soguduktan sonra kalanini truf olarak bicimlendirebilirsiniz.

Iki firin tepsisini pisirme kagidi ile kaplayin. Krema sıkma tupunuze 1 cmlik yuvarlak uc takip hazirlayin.

Pudra sekeri, file badem ve kakaoyu mutfak robotunuzda un oluncaya kadar cekin. (Eger hazir badem unu bulunuyorsa onu da pudra sekeri ile cekmenizi tavsiye ederim. Cunku bazen yeterince ince olmuyor. Pudra sekeri badem cekilirken cikan yagi emiyor, onun icin tek basina degil birlikte cekmekte yarar var. Ben bu isi 3 defada, aralarda karisimi soyle bir karistirip havalandirarak yapiyorum. Hatta toplam 3 dakikaya yakin suren bu cekme islemleri emektar mutfak robotumu hayli zorladi. Eger uygun buyuklukte elektrikli kahve degirmeniniz varsa daha rahat yapabilirsiniz isin bu kismini.)

Simdi tamamen yagsiz ortamdaki yumurta aklarinizi mikserinizin orta hizinda yumusak tepeler olusmaya baslayincaya kadar cirpin. Mikserinizin devrini arttirin ve bir yandan cirparken bir yandan da 5 yemek kasigi sekeri yavas yavas ekleyin. Bu seker ekleme-cirpma islemi yaklasik 2 dakika surecek. Bu islem sonunda oldukca sert tepecikler olusturan parlak ve puruzsuz goruntulu bir kopugunuzun olmasi olmasi lazim.

Simdi bir kenarda bekleyen kuru malzemenizi alin. Icinde topaklar olabilecegini dusunuyorsaniz bir elekten gecirerek yarisini yumurta aklarinin uzerine dokun. Buyuk bir kasikla yumurta akina karistirin. Tamamen karismasa da olur bu sefer. Ikinci bir karistirma yapacaksiniz nasilsa. Ikinci yariyi da dokun ve karistirin. Bu kadar kuru malzeme bu kadar aka cok fazla diye gececek icinizden ama yilmayin devam edin. Karistirma islemine yumurta aki beyazlarini kaybedip iki renkli hamur gorunumunden kurtuluncaya kadar devam edin ama o asamada hemen durun.

Hamurunuzu s1kma tubunuze kasikla doldurun. Hazirladiginiz pisirme kagitli tepsilere birbirinden 2 cm uzaklikta olacak sekilde 2,5-3 cm capinda hamurlarinizi sikin. Sonra tepsilerinizi mutfak masasina ya da tezgahina soyle orta siddette birkac defa vurun. Makaronlari s1karken olusan sivri uclar filan bu sekilde ortadan kalkip makaronlar guzelce yayilacagi gibi, malzeme karistirilirken kurtulamadiginiz hava kabarciklari da boylece ortadan kalkiyor. Bunu yapmayi sakin unutmayin!) Simdi eger isterseniz makaronlarin uzerine ince elekle kakao serpebilirsiniz. Eger hala s1kma tekniginizden kaynaklanan sivri uclar varsa tepelerinde, parmaginizi cok hafif nemlendirip duzleyebilirsiniz. Makaron hamurunun bu isi yaptiginizda parmaginiza sivasmayacak kivamda olmasi lazim.

Simdi makaronlarimizi kurutacagiz. Farkli kaynaklarda bu sure 10 dakikadan birkac gune kadar uzuyor. Ama ben tarif ettigim sekilde yapilan makaronlarin 1 saat icinde kabuk baglayacagini tahmin ediyorum. Tepsilerinizi cocuklarin elinin erismeyecegi bir yere kaldirip bekletin. Bir saatin sonuna dogru kontrol edin. Ustleri hafif sertlesmis olacak, yani kuru parmaginizla hafifce dokundugunuzda sivasmayacak. Bu bekleme asamasinin sonuna dogru firininizi 175C ye isitin. Iki tepsiyi iki rafa koymak yerine, her tepsi orta rafta olacak sekilde 2 defada pisirmenizi oneririm ayrica. Her bir tepsinizi 10 dakika kadar pisirin, bence 12 dakikayi da asmayin. Eger dogru kivami yakaldiysaniz once yukselecek, sonra firin tepsisine bitistikleri yerden koparak firfirli eteklerini olusturacaklar. Bu olay iclerindeki seker miktari ile ilgili, dolayisiyla fazla gorunse de size, sekeri azaltmayin derim.Makaronlari pisirme kagidindan cikarmanin normal yolu sogumalarini beklemek, sonra dikkatlice kagidi soymak. Sivri bir bicakla makaron ve kagidi birbirinden ayirmayi da deneyebilirsiniz. Daha sabirsiz olan ve mutfak maceralarinda biraz heyecan arayanlariniza onerecegim yontem ise biraz daha farkli. Caydanliginizda azicik su kaynatin. Firin tepsiniz firindan cikar cikmaz pisirme kagidi ile tepsi arasina azicik sicak su koyup tepsiyi egerek tepsi boyunca yayilmasini saglayin. 30 saniye bekledikten sonra makaronlar kolaylikla cikarilir hale geliyor. Tabii risk faktoru makaronlarin islanmasi ki, hic de iyi olmaz :)Makaronlari kurtardiktan sonra benzer buyukluk ve gorunuste olanlari cift cift ayirin. Aralarina 1/2 tatli kasigi (ya da arzuya bagli miktarda) kremasindan koyup iki makaronu yapistirin. Bir gece buzdolabinda kaldiktan sonra krema ve kurabiye kismi adeta butunlesiyor ve tadi cok daha guzel oluyor."